Zvanična stranica
 
 
 

Recenzija ultra širokog objektiva 15-30mm G2 - Dejan Zakić

Dejan Zakić, fotograf iz Novog Sada je testirao jedan od naših novijih objektiva, 15-30mm f/2.8 G2. Dejan je veliki prijatelj planine Durmitor, obožavalac našeg Mlečnog puta i strastveni zaljubljenik zalazaka sunca koji hvata po plažama u Crnoj Gori. S tim u vidu, njegove fotografije neizbežno sadrže dublje razumevanje prirodnog ritma, čineći njegov rad još više vizuelno privlačnim - on uspeva da uhvati i „telo“ i „dušu“ prirode, i zato se njegove fotografije mogu videti kao „portreti“ mnogih lica prirode, a ne samo kao pejzaži. Maglene tajanstvene zore na Fruškoj gori i veličanstveni snimci gromova deo su njegovog redovnog fotografskog putovanja od 2016. godine, u Novom Sadu, gde živi, sa svojim senegalskim papagajem Raletom, koji je do sada njegov najbolji model! Bez obzira na njegovu ljubav prema širokom i prostranom, posvećen je i makro svetu, gde pokazuje svoju neverovatnu sposobnost da uhvati detalje. Dejan je ponosni vlasnik moćnog Nikon D750, a jedan od njegovih apsolutno omiljenih objektiva je upravo Tamronov 70-210mm f/4 G2. Dejan je pokušao da nam što slikovitije i iskreno prikaže svoj doživljaj modela A041.

„Dugo očekivana alternativa Nikonovog ultraširokog objektiva 14-24mm je stigla na testiranje početkom jula meseca. U pitanju je Tamron 15-30mm f/2.8 G2.

Iskoristio sam idealnu priliku da ga stavim na ozbiljne muke dok sam bio na Zlataru. Šest dana je bilo sasvim dovoljno da se uverim da imam posla sa veoma ozbiljnim objektivom. U kombinaciji sa telom Nikon D750, ispostavilo se kao pun pogodak.

Prva tri dana na planini bila su izuzetno loša za dnevno fotkanje. Jako sunce, velika količina izmaglice (haze). Jutro i predveče bez oblaka i mogućnosti fotkanja nekog čarobnog zalaska.

Ispostavilo se da je to idealna uvertira za noćne fotke. Bez svetlosnog zagađenja, vedro, Mesec ispod horizonta. Tako je Tamron 15-30mm prvu svoju fotografiju napravio oko 22.30. Uz određena podešavanja aparata, kompozicije, ostao sam zadivljen oštrinom. Iako je manuelni fokus korišćen, kao i otvor blende f/2.8, rezultat je bio neverovatan.

Nikon D750, Tamron 15-30mm f/2.8 G2 Podesavanja: 15mm, f/2.8, ISO4000, 15s.

Nikon D750, Tamron 15-30mm f/2.8 G2
Podešavanja: 15mm, f/2.8, ISO4000, 15s

Jedan dan je iskorišćen za fotografisanje vodopada na Gostilju. Morao sam dobro poraniti na lokaciju i iskoristiti fotkanje dok Sunce nije preuzelo dominaciju i napravilo preveliki kontrast.

Nikon D750, Tamron 15-30mm f/2.8 G2 Podesavanja: 19mm, f/11, ISO50, 1/4s

Nikon D750, Tamron 15-30mm f/2.8 G2
Podešavanja: 19mm, f/11, ISO50, 1/4s.

U ovom slučaju, morao sam spustiti ISO maksimalno, zavrnuti blendu da bih dobio sporije okidanje i željeni efekat na vodopadu. Na f/11 se tek vidi oštrina koju pruža Tamron objektiv. Impresioniran sam kako je odrađivao posao. Jedinu manu, ako to mogu nazvati manom, navodim za nijansu sporije fokusiranje. U ovom slučaju, kao pejzažnom fotografu, ne smeta mi da li je fokus brz ili spor. Možda nekom bude to presudno, meni nije.

Nikon D750, Tamron 15-30mm f/2.8 G2
Podešavanja: 22mm, f/8, ISO100, 1/80s

Čak i u “low light” uslovima, fokus je precizan. Po izuzetno zahtevnih i lošim (vremenskim) uslovima nastala je gornja fotografija. Kiša, niska oblačnost, vetar, sve to je zasulo objektiv. I pored toga, odradio je više nego odličan posao. Posebno mi se sviđa to što je svaka fotografija oštra od ivice do ivice. Nema zakrivljenja, nikakvih neželjenih i teško rešivih deformacija na fotografiji.

Nikon D750, Tamron 15-30mm f/2.8 G2
Podešavanja: 15mm, f/11, ISO100, 1/80s

Objektiv svojim rasponom i širinom od 15mm daje izuzetne mogućnosti da se uhvate fantastični kadrovi. Na ovoj fotografiji sam isprobao koliko blizu mogu da priđem za fotografisanje prvog plana. 28cm je izuzetna cifra i blizina, a opet ostaje dovoljno prostora sa strane i iza da stane i drugi plan. Odradio sam ovu fotografiju i za svoju dušu, pomerajući fokusne tačke od najbliže do najdalje. Spajanjem u Photoshop-u, dobija se fotografija koja je oštra od donje do gornje ivice.

Mogu reći da mi je poprilična čast bila da se poigram, testiram pomenuti objektiv. U ozbiljnom sam razmišljanju da ga uvrstim u svoj arsenal.

Cena jeste nešto viša i donekle opravdava kvalitet koji poseduje. Tamron je odradio izuzetan posao."

Dejan Zakić

08. oktobar, 2020.

Dejanov rad možete pratiti na njegovom sajtu ili društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk.

Kupite Tamron objektiv!

Ne zaboravite da kupovinom Tamron objektiva na zvaničnim prodajnim mestima dobijate pravo na 5 godina garancije.

Kliknite na sliku ispod da biste produžili garanciju Tamron objektiva: