Zvanična stranica
 
 
 

Recenzija telezum objektiva 150-600mm G2 - Saša Preradović

Osnivač i vlasnik FOTON škole fotografije, Saša Preradović je testirao naš objektiv SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2, koristeći ga u jednom od svojih omiljenih okruženja, u prirodi, snimajući ptice i insekte. Saša je mnogo puta nagrađivan i prvi je u istoriji srpske fotografije koji je kompletirao sve 4 zlatne medalje (FIAP, PSA, RPS i UPI) i to u istoj kalendarskoj godini – 2015. Kao poštovaoca i nagrađivanog fotografa u oblastima wildlife fotografije, bila nam je čast što je podelio svoja iskustva sa nama. Pročitajte šta misli o ovom telezum objektivu i kome ga preporučuje.

„Ovaj objektiv je plasiran na tržište kao poboljšana verzija prethodnog modela koji sam lično koristio pre četiri godine za snimanje prirode, u kombinaciji sa telom Nikon D 800. Ovog puta, želeo sam da ga probam sa telom Canon EOS 80 D što bi bila kategorija naprednijih hobista i foto-amatera, pristupačnijeg cenovnog ranga. Poneo sam ga na svoj obilazak Istočne Srbije tokom uskršnjeg praznika.

Kišovito vreme je svelo probanje ovog objektiva na šest dana, a uobičajeni motivi su mi bili ptice, leptiri i gmizavci.

Prvo što sam primetio je veoma spor start-up: kada se uperi objektiv na metu i pritisne okidač dosta vremena protekne da se pokrene sistem autofokusa. Zatim, samo izoštravanje je sporo i odvija se sa zakašnjenjem kao i informacije o potvrdi fokusa. Kod statičnih motiva to ne predstavlja veći problem ali kod dinamičnih dobar rezultat izostaje tako da nisam uspeo da napravim ni jedan oštar snimak ptica u letu. Sve fokusne tačke i metode izoštravanja na telu Canon EOS 80 D su radile uobičajeno ali je moguće da bi ovo bilo bolje sa telom Canon EOS 7 D Mk II.

Ostale performanse su poboljšane u odnosu na prethodnu verziju: optički kvalitet je dosta dobar za taj raspon žižnih daljina pa sada i na maksimalnih 600mm pruža zavidnu oštrinu, ali samo pri sunčanom vremenu kada mikro-senke na teksturama perja i krilima leptira doprinose rezoluciji slike. Pri oblačnom i tmurnom vremenu perje nema jasnu diferencijaciju strukture iako se koristi blenda 8 kao najbolje rešenje (pri jakom osvetljenju se može koristiti i blenda 6,3 ali se primećuje slabiji rezultat u odnosu na blendu 8). Zatim, moj subjektivni utisak je da na kraćim i srednjim distancama objektiv daje bolji kvalitet slike što je svakako dobro jer se većina motiva lovi na tim odstojanjima.

Stabilizacija slike kao i centriranje je dobro. Dugmići za promenu opcija (stabilizacija slike, AF, distanca) se suviše lako pomeraju pa mi se često dešavalo da se tokom vađenja iz torbe ili tokom hodanja, pri uobičajenom trenju uz garderobu, poremete moja podešavanja i da krenem da snimam npr. sa isključenom stabilizacijom ili ograničenom distancom, što nisam želeo. To će vas iznervirati ako vam se iznenada ukaže motiv i treba brzo da odreagujete, a vama su podešavanja poremećena. To se može rešiti jedino navlakom koja prekriva dugmiće.

Ipak, sve u svemu, uz makro mod, težinu koja ne zamara previše ruke i povoljnu cenu, ovaj objektiv postaje vrlo upotrebljiv za hobi snimanje prirode, osobito za one koji vole makro fotografiju jer omogućava veliku komfornu zonu u distanci snimanja u kojoj se životinje manje plaše.“

Saša Preradović

6. maj 2019.

 

Kupite Tamron objektiv!

Ne zaboravite da kupovinom Tamron objektiva na zvaničnim prodajnim mestima dobijate pravo na 5 godina garancije.

Kliknite na sliku ispod da biste produžili garanciju Tamron objektiva: