Zvanična stranica
 
 
 

Kako slikati vatromet?

Prva stvar koju treba da odredite je gde ćete se tačno postaviti za fotografisanje vatrometa. Ne bismo preporučili da stojim previše blizu vatrometa, nećete moći da pronađete pogodno i interesantno mesto iz kojeg biste slikali. Osim toga, ako ste suviše blizu, biće vam potreban širokougaoni objektiv da biste uklopili akciju u okvir, što bi moglo predstavljati još jedan problem - možda ćete završiti uključujući neželjene objekte kao što su zgrade i drveće u okvir (osim ako, naravno , to je vaš plan da to uradite). Zbog toga, najbolje je da stojite dalje u otvorenom idealno na mestu koje vam daje ugao gledanja maksimalno 45 stepeni u odnosu na zemlju, kao što je prikazano u dijagram ispod:

 

 

 

 

Što dalje stojite biće vam potrebno više fokalne dužine. Očigledno je da je svaka situacija drugačija, pa samo pokušajte da nađete dobro mesto sa jasnim pogledom na nebo u otvorenom, neometanom prostoru koji vam može dati dobar ugao za fotografisanje vatrometa. U idealnom slučaju, trebalo bi da ste rano na licu mesta. Korisno je da znate odakle će biti ispaljen vatromet, tako da možete da postavite i sastavite svoj snimak upravo onako kako želite. Ne zaboravite da vatromet okuplja puno ljudi, pa čak i ako unapred planirate i radite na svojoj kompoziciji možda ćete morati da je kasnije prilagodite. Ako ne stojite na višoj visini, računajte da će biti ljudi ispred Vas.

Ručni režim fotoaparata će vam samo koristiti. Dobra vest je da vam ne treba skupa kamera za fotografisanje vatrometa - bilo koji fotoaparat koji omogućava snimanje u ručnom režimu će raditi savršeno dobro. Još jedna dobra stvar oko slikanja vatrometa jeste da ćete najverovatnije slikati na najnižem nivou ISO-a, što znači da će u vašim slikama biti vrlo malo buke. Dakle, ne morate da brinete o mogućnostima vašeg fotoaparata, osim što možete da pređete na ručni režim i poželjno je postaviti kameru na nisku ISO vrednost kao 100. Ako imate DSLR ili fotoaparat bez ogledala, neki modeli kamere čak imaju i "Fireworks Mode", koji odlično funkcioniše i ne zahteva od vas da promenite bilo koja podešavanja na fotoaparatu.

U startu proverite se da objektiv može da uradi barem 5k optički zum (ne digitalni). Optički zum znači da će se objektiv fotoaparata fizički pomerati kako bi se postigao veći doseg, dok digitalni zum znači da će kamera jednostavno iseći uglove slike kako bi se činilo da ste bliži. Sa optičkim zumom ne ugrožavate rezoluciju slike, dok s digitalnim da.

Ako imate DSLR, možda ćete se zapitati koji objektiv poneti. Telefoto zum objektivi kao što su 70-200mm ili 70-300mm su najpogodniji za fotografisanje vatrometa, posebno ako ćete slikati sa lepe pozicije, dok vatrometi sijaju u daljini. Ako ćete slikati sa relativno bliskog rastojanja, onda će širokougaoni teleobjektiv, poput 24-70mm ili ekvivalent 24-120mm, odraditi posao najbolje. Ne treba vam veliki otvor blende za snimanje vatrometa - objektiv sa zumiranjem je idealan, jer možete fino podesiti svoj okvir bez potrebe fizičkog pomeranja bilo gde.

Ako ste napredniji u smislu veštine post-procesiranja, biće vam bolje da uzmete dve ekspozicije - jedan za vatromet, a jedan za prvi plan, a zatim ih zajedno spojite na jedan snimak u Photoshop-u kako biste izbegavajte preplitanje vašeg snimka sa previše vatrometa i potencijalno preuveličavanje.

Ako posedujete tripod ili stabilizator, odlično. U situaciji slikanja vatrometa će biti odličan. Još više će vam koristiti daljinac za kontrolu kamere. Što se tiče podešavanja koja mogu biti optimalna u ovoj prilici ‘ savetujemo vam da:

  • Blic – Isključite ga, jednostavno neće moći da osvetli pozadinu.
  • ISO – Podesite ISO ili na automatsko ukoliko postoji kod vas na kameri kao opcija ili ga stavite na veličinu 100
  • Format slike – Uvek izaberite raw kako biste kasnije mogli da podešavate u fotošopu koja vam rezolucija odgovara.
  • White Balance – Ukoliko fotografišete pri danu izaberite auto-podešavanje ukoliko slikate JPG onda izaberite podešavanje dan.
  • Noise redukcija – podesite “Long Exposure Noise Reduction” na “Off” (ukoliko je to moguće). Ukoliko vam je noise redukcija na “On” produžićete vreme exposure-a.
  • Kamera mod – prebacite se na “Manual Mode”.
  • Blenda i brzina okidača – Podesite okidač na 3 sekunde pri otvoru blende na f/5.6 ili f/8.
  • Stabilizacija slike – Ugasite je ukoliko snimate na tripodu, ukoliko ne onda će vam koristiti.

Svakako nemojte zaboraviti da sa sobom ponesete i jednu baterijsku lampu  kako biste osvetilili svoju kameru u mraku dok podešavate željene karakteristike. Svakako nam javite kako ste se proveli prilikom slikanja i šta vam je bilo najzanimljivije!