Zvanična stranica
 
 
 

Kako kupiti svoj prvi objektiv bez suvišnih zašto

Da li se sećate kupovine svog prvog objektiva?  Danas kada ste već fotograf sa iskustvom i kada ste slikali hiljade i hiljade fotografija, imate dovoljno znanja da možete čak i druge da posavetujete. Ali tom jednom prilikom, kada ste zakoričili u magični svet fotografije, nije vam sve bilo sve jedno. Toliko opcija i mogućnosti. Taman kad ste konačno izabrali sebi fotoaparat, na red je došla nova slatka muka - kako da izaberete objektiv? Za strastvenog fotografa, prava fotografija nema cenu. Taj jedan magični trenutak, vredi neizmerno. Ali pitanja se nižu jedno za drugim: koji je objektiv pravi za bokeh? Da li bi širokougaoni zum bio dobar za sportsku fotografiju? Koji otvor blende za fotografiju prirode?

S toga je Tamron Srbija rešio da Vas sprovede kroz kupovinu prvog objektiva u nekoliko tekstova. Danas ćemo krenuti od pripreme za kupovinu.  Pre nego što krenete u obilazak radnji ili opsežno guglovanje koje se nekako uvek završi na You-tube tutorijalima, razmislite o sledećimo stvarima.

1. Koji je vaš budzet? 

Da, svi znamo. Koliko pesme - toliko i muzike. Ali pre nego sto uložite svoj novac, vidite koji je najbolji odnos cene/kvaliteta, pogotovo ako ste početnik.

2. Preporuka

Ako ste polaznik grafičke škole ili nekog od srodnih umetničkih ustanova, pre nego što sami krenete u potragu, budite sigurni da će neko od profesora dati predlog i preporuku šta bi Vam koristilo. Zapravo, preporuka ne bi bila samo korisna, ako ste polaznik škole. Razmislite i o svojim kolegama fotografima. Sigurno bi ste mogli da testirate njihove objektive i da ih pitate za mišljenje. Verujte nam, njihove godine iskustva veoma vrede.

3. Garancija

Ne moramo da Vam objašnjavamo, unutar objektiva su sočiva koja se teško popravljaju ako se ne koriste specijalizovani uređaji za njih. Ukoliko kupujete objektiv bez zvaničnog servisa, budite spremni na dane i dane čekanja popravke. Uostalom, svi proizvodi koji dolaze do našeg tržišta bez zvaničnog predstavnika, pakuju se u velikim sanducima, ne oblažu se kako ne bi bili oštećeni, pa samim tim stižu već poprilično spremni za opravak. 

4. Inspiracija

Šta Vas zapravo inspiriše? Da li želite da fotografišete lica ljudi? Želite da svaki nabor nečijeg lica ispriča priću na Vašoj fotografiji? Možda je Vama ipak zanimljivije da uhvatite atmosferu Sardinije ili pijacu rano izjutra dok se sunce promalja niz prazne rafove? Ako ništa drugo, onda Vas interesuje skejter dok pravi dupli salto ili neki drugi ekstremni sport? Prema tome, odlučite se za svoju inspiraciju. Ako želite da slikate portrete, postoje cele linije objektiva koji su upravo za tu namenu. Osim njih, postoje i širokougaoni objektivi koji su odlični za atmosferu i zum objektivi koji bi pre bili pogodni za akciju.

Svakako Vam želimo puno sreće jer kad nađete pravi objektiv možete da se opustite. I krenete u potragu za pravim osvetljenjem. Do tada, ostanite uz Tamron Srbiju i javite nam obavezno kako je prošlo.