Zvanična stranica
 
 
 

Lewis Kemper o Fotografiji

Priča fotografa

Bavim se fotografijom više od 45 godina. Počeo sam u srednjoj školi i kasnije sam nastavio tokom studija. Moja velika sreća je da sam uspeo da kasnije živim od tog posla. Moja velika šansa bila je saradnja sa Ansel Adams galerijom. Tada sam i počeo sa držanjem radionica i da pišem o fotografiji. Ubrzo sam postao urednik na časopisu "Priroda i Fotografija" a nakon toga i dopisnik za PC Photo. Moje fotografije su bile korišćenje internacionalno. Upotrebljavane su u editorijalima, prodaji, dizajnu i advertajzingu.

Tokom godina, video sam veliki broj promena kako je fotografija evoluirala iz filma u digitalni format. Već u samom začetku tranzicije sam se prebacio. Kada sam krenuo da radim u Photoshop-u, još nije imao lejere.

U tom periodu svog stvaralaštva bio sam dosta eklektičan. Fotografisao sam prirodu i pejzaže, dosta sam putovao. Nisam bio opredeljen ka ni jednoj fotografskoj specijalizaciji. Priroda je moja velika strast, dosta me je privlačila potografija koja je spontana. Mogao sam da pešačim satima samo da bih fotografisao najlepši pejzaž. Želeo sam da moje fotografije inspirišu druge da izađu i potraže utehu u prirodi.

Za mene, osvetljenje je najvažniji element fotografije, pa kada me ljudi pitaju šta najviše volim da fotografišem, kažem: “Adekvatno svetlo“. Optika je takođe važna za fotografiju. Češće vam je važniji objektiv nego sam fotoaparat. Kvalitet objektiva presudi kvalitet fotografije. Tamron koristim već šest godina i nikad me nije razočarao. Ovi objektivi su uvek pružili profesionalni rezultat, bilo da sam u prirodi ili sam na putu. Pružaju odličnu oštrinu fotografije, lep kontrast i trajnost. Pritom, dosta su povoljni.Upravo sam Tamronom uslikao najkvalitetnije fotografije. Jedan od mojih omiljenih je Tamron 100-400 F/4.5-6.3 Di VC USD. Zadivljen sam oštrinom objektiva od prvog trenutka.

Još jedna od mojih omiljenih karakteristika tog objektiva je njegova mala veličina, s obzirom na opseg dužine fokalne dužine. Objektiv je mnogo lakši i manji od sličnog objektiva koji sam koristio u prošlosti. Tamron mi odlično služi, omogućava mi opseg koji je sjajan za portrete, pejzaže i većinu životinja.

Nedavno sam predavao na Fotofestu u St. Augustinu. Jedan od mojih omiljenih događaja na ovom festivalu su "Konji na plazi", koji se održavaju na izlasku i zalasku sunca. Za jedno od ovih sesija poznato je da snimam više od 3.000 slika za oko dva sata. Ove godine sam koristio Tamron 100-400 za portrete i akcione snimke.

100-400 je sjajan za postizanje čvrstih portreta jahača i njihovih konja, a takođe i slikanje akcije koja je dalje. Njegova mala težina olakšala je držanje u dužem vremenskom periodu, a fokus je bio super brz. Funkcija VC (Kompenzacija vibracije) je stvarno pomogla u sprečavanju podrhtavanja fotoaparata.

S obzirom da 100-400 ima konstrukciju otpornu na vlagu i sloj fluora, takođe nisam morao da brinem o vodi ili pesku - znao sam da će objektiv izdržati.

Rad Lewisa Kempera možete videte na njegovoj veb stranici.